• Gemeente Wijk bij Duurstede

Sporten en spelen in beweeg- en beleeftuin

WIJK BIJ DUURSTEDE Oudere bewoners kunnen binnenkort genieten van nieuwe vormen van beweging. Aan de Gansfortstraat komt een beleef- en beweegtuin voor ouderen. Middels het tekenen van een convenant is het startsein gegeven voor samenwerking.

"Dit past helemaal bij de aanpak om de gezondheid van onze inwoners te verbeteren," zegt wethouder Jan Burger. Ouderen kunnen in de beweegtuin oefenen in de buitenlucht. De toestellen en de omgeving bieden ondersteuning en inspiratie voor het oefenen van spierkracht, coördinatie en balans. "Door de sporten blijven onze ouderen langer vitaal. Bovendien neemt de vergrijzing de komende jaren fors toe. En de beweegtuin kan ook door kinderen prima worden gebruikt," besluit de wethouder.

ONTMOETINGSPLEK De tuin wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Zo kunnen omwonenden met elkaar in contact komen. De tuin is niet afgesloten. Iedereen is er welkom om samen te bewegen, te tuinieren of een praatje te maken. Eerder is op deze locatie een jeu de boulesbaan aangelegd waar veel gebruik van wordt gemaakt. Deze is geschonken door Woonzorg Nederland.

CONVENANT Fysiopraktijk Weustink, Stichting QuaRijn, Stichting Binding en de gemeente tekenden het convenant 'gebruiksafspraken beweeg- en beleeftuin De Engk'. Hiermee is het startsein gegeven voor samenwerking. Het convenant krijgt de steun van de 'vrienden van de beweegtuin': een aantal omliggende wooncomplexen, KOV De Rakkers en de SIGW. Het is de bedoeling dat deze zomer de beweegtuin wordt ingericht.

FONDSENWERVING Nu de financiering nog. "We gaan fondsen aanschrijven om ons te helpen de tuin te financieren," vertelt Frank Brouwer van Stichting Binding. "Zo zetten we ons in om dit prachtige initiatief te realiseren."