• Een levende rivier

    VNMW

Met de VNMW naar de Blauwe Kamer

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 16 september organiseert de vogelwerkgroep van de Vereniging Natuur en Milieu een excursie naar De Blauwe Kamer. Het vertrek is om 8.30 uur vanaf de thuisbasis van de VNMW aan het Walplantsoen 12. Het betreft een ochtend auto/wandelexcursie en de verwachting is tussen 13.00 en 14.00 uur weer terug te zijn.

Zorgt u er wel voor dat u stevige wandelschoenen of laarzen draagt, dat is in dit gebied noodzakelijk. Voor het vervoer, waarbij passagiers 5 eurocent per kilometer verrekenen met de chauffeur, moet u zich aanmelden bij Wim van Impelen via e-mail wimenodile@freeler.nl of per telefoon of Whatsapp 06 44051675.

DRIELUIK Voor de zomer presenteerde de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede een zeer succesvolle drieluik over 'de levende rivier'. Er werd geopend met een lezing van Frans Vera. Daarna werd de film vertoond van Ruben Smit over dit onderwerp in Theater Calypso. Ruben Smit leidde zelf deze film in. Bij het laatste onderdeel van deze drieluik waren niet zoveel luisteraars en kijkers aanwezig als bij de lezing en de film, maar er was toch nog een behoorlijke groep die de uiterwaarden hebben bekeken van Aalswaard tot aan Gravenbol. De vereniging heeft de inwoners willen informeren over de mogelijkheden die natuurontwikkeling in de Bosscherwaarden kan betekenen voor de biodiversiteit. Eerst zou de gemeenteraad hier al voor de vakantie een besluit over nemen: nu is het uitgesteld.

EXCURSIE De excursie brengt u nu ook buiten de gemeentegrenzen omdat daar de natuurontwikkeling verder gevorderd is. De vogelaars van de VNMW gaan met u kijken bij enkele natuurgebieden langs de Nederrijn: de Waarden van Gravenbol, de Amerongse Bovenpolder, om vervolgens in de Blauwe Kamer bij Rhenen rond te wandelen. Tijdens de excursie kunt u verrekijkers van de vereniging gebruiken. De vogeltrek is op gang gekomen en tijdens korte wandelingen zijn vele ganzen, eenden en steltlopers te verwachten. Ook vanuit observatiepunten kunt u door de telescoop, die verschillende vogelaars bij zich hebben, de vogels van dichtbij zien en hun namen leren kennen.

TENTOONSTELLING Er zal een pauze worden gehouden in de restauratie van de Blauwe Kamer. Deze is in hetzelfde gebouw gehuisvest als het informatiecentrum van het Utrechts Landschap. Speciaal voor de Wijkse excursiegroep gaat de expositie 'Natuuronwikkeling langs de Neder-Rijn een uur eerder open zodat u een goed beeld kunt krijgen van hoe er aan de noordoever van de Neder-Rijn wordt gewerkt aan een lint van natuurgebieden. De VNMW hoopt dat u zich weer laat informeren en komt genieten van dit prachtige gebied.

De VNMW is lokaal actief voor het behoud van een rijke natuur en een gezond leefmilieu. Regelmatig worden natuur- en milieuactiviteiten georganiseerd in de eigen woonomgeving. Kijk voor meer informatie ook eens op www.vnmw.nl