Lees & Luister: Wim van Amerongen schrijft 'Het buiten van Wijk'

WIJK BIJ DUURSTEDE Het derde boek in de trilogie over de 20ste-eeuwse geschiedenis van Wijk bij Duurstede. Al eerder schreef Wim van Amerongen over Langbroek, Cothen en Wijk. Na 'In de voetsporen van Gerrit Achterberg' en 'De wederopbloei van Wijk' geeft 'Het buiten van Wijk' een kijkje in het buitengebied.

Ali van Vemde

Wim van Amerongen (1948) is al vanaf de jaren zestig freelance journalist bij regionale kranten in de provincie Utrecht. Tot zijn prepensioen was hij woordvoerder van de Universiteit Leiden. Tijdens zijn werk als journalist maakte hij tal van ontwikkelingen mee in de gemeente Wijk bij Duurstede. Daarnaast houdt hij van de verhalen en deze brengt hij samen in zijn boeken. Hij zoekt net zo lang naar de feiten en de mensen die erover kunnen vertellen, tot hij tevreden is. In dit boek komen de verhalen aan bod van mensen die een stempel hebben gedrukt op het leven in het buitengebied. Zo wordt uitvoerig geschreven over de stoomtram, de verschillende dorpsculturen, de griendcultuur, maar ook over De Steenen Brug, de jacht en de teelt van rozenbottels. Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de verhalen uit de omgeving, verteld door mensen die het hebben meegemaakt.

Even terug in de tijd In 'Het buiten van Wijk' wordt aandacht besteed aan grote gebeurtenissen, zoals de stoomtram en de bouw van de Prinses Irenesluis, maar vooral ook aan beroepen die al lang niet meer bestaan. De kruidenier komt niet meer langs de deur, de stadsomroeper, de huisslachter en de klompenmaker; ze bestaan niet meer. Een aantal van de lieflijke boerderijtjes zijn er nog, al zijn er ook veel afgebroken en vervangen door moderne huizen. Ook de griendcultuur langs de Langbroekerwetering is er vrijwel niet meer. Vraag is er niet meer naar het teenhout, waar vroeger manden van werden gevlochten. Uitgebreid aandacht is er ook voor Gart van der Zand. Hij was de kastelein van de boerenherberg De Steenen Brug die in 1990 afbrandde. Maar ook de mythe van de verdwenen watermolen in het Wijkerbroek wordt opgelost. Een boek vol met interessante verhalen om Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen nog beter te leren kennen.

'Het buiten van Wijk' is verkrijgbaar bij de Wijkse boekhandel en bij de VVV.

Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor maandag 25 januari een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Faye en Sean' van Marina Folkers is gewonnen door Nicky van Boven. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl