• Wim van Teutem

    Wim van Teutem

Lees en Luister: Wim van Teutem met 'Ruilleven'

REGIO Na het grote succes van zijn verhalenbundel 'Dubbelzien' dat precies een jaar geleden uitkwam, is er nu een volgend boek van de hand van de Bunnikse schrijver Wim van Teutem. Dit keer geen verhalen, maar een novelle.

Ali van Vemde

Wim van Teutem werd in 1951 in Zwolle geboren. Hij was werkzaam bij de vakbeweging na zijn studie sociologie in Nijmegen. Sinds 2002 woont hij met zijn gezin in Bunnik. Ook in zijn nieuwe boek weet hij de lezer van het begin tot het eind te boeien. Hoofdpersoon is Eefje die een oud klasgenootje, waardoor ze altijd werd gepest, als directe collega krijgt. Het blijkt dat er nog niets is veranderd, al gebeurt het nu op een andere manier. Zijn boek 'Dubbelzien' was een groot succes en ongetwijfeld zal dat ook voor 'Ruilleven' gelden.

De novelle 'Ruilleven' gaat over een jonge vrouw die in de 'Haagse' wereld zich staande moet zien te houden. Een wereld van ambities en politieke machinaties. Als dan ook nog haar kwelgeest van de middelbare school bij haar op de afdeling komt werken, wordt ze steeds meer een vreemde in haar eigen leven. Al snel weet Madeleine verschillende taken naar zich toe te trekken en voelt Eefje zich gepasseerd.  Bij politieke beroering over de veiligheid van een groot Project wordt Madeleine gevraagd om zitting te nemen in de speciaal gevormde taskforce, en niet Eefje. Als het er dan ook nog op lijkt dat het ministerie een rapport achterhoudt, waarin sprake is van ernstige veiligheidsrisico's, weet Eefje niet wat ze moet doen. Wat moet je doen als een journalist je hiernaar vraagt. Moet je de waarheid vertellen en zeggen wat je weet of doen wat er van je verwacht wordt op het ministerie? Het wordt voor Eefje steeds moeilijker om hier haar weg in te vinden. Uiteindelijk staat ze voor de moeilijke keuze: ontslag nemen en alles vertellen of terugkeren naar haar werk.

Evenals zijn voorgaande boek is ook 'Ruilleven' gepubliceerd bij Brave New Books en te koop bij www.bravenewebooks.nl/wimvanteutem en via de boekhandel.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 12 september een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Zin en onzin in de supermarkt' van Loethe Olthuis is gewonnen door Eelke Sietsma. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl