Iet Wouda maakt kunstwerk voor 'De Hond Kan de Was Doen'

Iet Wouda is 76 jaar, maar ze is zeker geen oudere dame. Haar creativiteit kent geen grenzen en nog steeds maakt ze bijzondere digitale kunst. Ook is ze aangesloten bij de Kunstuitleen van Kunst bij de Bron en exposeert ze haar werk regelmatig. Recentelijk was haar werk te zien bij de Kunstuitleen. Vol enthousiasme vertelt ze over haar werk, waarin ze vrijwel altijd een leuke kwinkslag verwerkt. Zo ook met haar werk 'De Hond Kan de Was Ophangen'.

Letterlijk nemen

Iet Wouda: "Op de bedrijvenbeurs bij het Revius Lyceum leerde ik Philip Korff de Gidts, voorzitter van de stichting De Hond Kan de Was Doen, kennen. Een van mijn werken werd daar aangeboden. Hij vertelde me over de stichting en ik was direct enthousiast. Ik vind het leuk om dingen letterlijk te nemen, dus daar kon ik wel wat mee." Een hond die de was ophangt, dat sprak direct tot de verbeelding en Iet Wouda besloot om voor deze stichting, geheel belangeloos, een kunstwerk te maken. Ze probeerde nog om Miele te laten sponsoren, maar dat is helaas niet gelukt. Al direct kwam ze op leuke ideeën. Ze vond een bordje: Honden aan de lijn' en heeft dit zeer letterlijk genomen. Er werd een aantal foto's gemaakt van hulphond Butler en daarmee ging Iet aan de slag.

Veel werk

Om een dergelijk kunstwerk te maken, is veel geduld nodig. Iet: "Alles moet kloppen. De wasknijpers heb ik eerst geklemd en daarna in het gras gelegd. Wat ik doe, is eigenlijk het manipuleren van foto's. Daarvoor zijn verschillende foto's gemaakt, dan worden ze geselecteerd en in een andere omgeving geplaatst. Dan ga ik net zo lang door tot het helemaal klopt. Bij de hond, waarvan het dekje dat hij draagt verwijderd werd, moesten de haren worden bijgewerkt. Zo bestaat mijn werk al gauw uit 80 lagen. Iedere laag kan worden vervangen door een andere. Op deze manier blijf ik experimenteren, net zolang tot het helemaal naar mijn zin is. De schaduwen, echt alles moet kloppen."

Passie

Het bezig zijn met digitale kunst is de grote passie van Iet. Elke dag is ze er mee bezig. Daarnaast geeft ze ook cursussen, maar ze doet het vooral voor zichzelf. Iet: "Ik dwing mezelf om regelmatig te stoppen. Ik kan rustig zes uur achtereen op de computer bezig zijn." Voordat ze verslaafd raakte aan digitale kunst maakte ze collages. Bij haar werk kreeg ze altijd veel steun van haar echtgenoot Ernest, die in 2013 overleed. Nog steeds mist ze hem heel erg. Maar ook alleen gaat ze door. Ze maakt de kunstwerken vooral voor zichzelf. Mensen kunnen haar stijl zien op www.digitalart-ietwouda.nl en ook op Facebook is ze erg actief. De reacties zijn altijd erg leuk. Ook zijn er plannen om met een aantal (Wijkse) dichters een boekje te maken, waarbij zij de beelden voor haar rekening neemt. Kortom, Iet Wouda is geen vrouw die je achter de geraniums vind. (AvV)