• Kandidaat wethouders voor het eerst samen op de foto: Wil Kosterman (GroenLinks), Willem Joustra (VVD) en Hans Marchal (PCG)

    Kuun Jenniskens

GroenLinks doet keiharde concessie; geen windmolens in Wijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Om aan de coalitie deel te kunnen nemen heeft GroenLinks een flinke veer gelaten. Zij schrapte een dierbare wens uit het verkiezingsprogramma; windmolens. Voor overwinnaar VVD, die zich tijdens de verkiezingscampagne duidelijk tegen windmolens had uitgesproken, lag er een pertinent breekpunt. "Anders hadden we niet verder met GroenLinks gesproken", aldus fractievoorzitter Sybren van der Velden (VVD).

Kuun Jenniskens

IJSKAST In het coalitieakkoord, waar nog steeds aan wordt geschreven, staat het stevig gesteld: in de gemeente Wijk bij Duurstede zal er de komende vier jaar geen toestemming komen voor windmolens. Het onderwerp belandt volledig in de ijskast.

PIJNLIJK Wil Kosterman (GroenLinks) bracht dit voor het eerst naar buiten tijdens de Spiegelbijeenkomst van maandagavond in Cothen: “In het coalitieakkoord zijn afspraken gemaakt om de windmolens niet aan te gaan. Voor de komende vier jaar. Dit is een keiharde concessie van GroenLinks, dit hebben we moeten laten gaan.”

Kosterman sprak van een ‘regenboogcoalitie’ omdat links en rechts zich in dit college verenigen. “Het is best hard, maar ieder van ons heeft een veer moeten laten.” Sybren van der Velden zei dat er onder bewoners onvoldoende draagvlak is voor windmolens. “Ook politiek gezien”, zo vulde Kosterman aan, “in de gemeenteraad is er geen meerderheid.”

ZONDAGOPENSTELLING Hans Marchal zei dat zijn partij de PCG de zondagopenstelling van winkels heeft in moeten leveren. Ook Sybren van der Velden heeft punten uit het VVD verkiezingsprogramma ingeleverd, maar wat de VVD betreft gaat dit om meerdere kleine dingen. “Die wil ik nog niet uit de doeken doen, we zijn nog steeds aan het schrijven aan het coalitieakkoord.”

DIRECT BREEKPUNT AANGEGEVEN “De VVD heeft de windmolens direct tijdens de Informatieronde als hard punt ingebracht”, zo legt Sybren van der Velden uit. “Daarom hebben we de maandag na de verkiezingen, toen we PCG en Groenlinks lieten weten dat we met ze verder wilden praten, direct laten weten dat windmolens voor ons een breekpunt waren. Dat was een bittere pil voor GroenLinks, maar ze hebben die concessie gedaan - zodoende konden we verder praten. De PCG had al in het verkiezingsprogramma staan dat ze geen windmolens wilden.”

CHEMIE Van der Velden zegt blij te zijn met de sfeer en de chemie onderling tijdens de onderhandelingen. Er wordt hard gewerkt, vertegenwoordigers van de drie partijen zitten soms wel drie avonden per week bij elkaar en sturen elkaar tot diep in de nacht informatie toe. Inmiddels staat 80 procent van het coalitieakkoord op papier, deze week wordt dat aangevuld tot 95 procent.

15 MEI Het streven is nog steeds om op dinsdag 15 mei tijdens de raadsvergadering het wethouderstrio te installeren en het coalitieakkoord te presenteren.