• Luit van der Tuuk (conservator), wethouder Hans Marchal en Marleen Weinhold (bestuurslid museum)

    Gemeente Wijk bij Duurstede

Gemeente schenkt Museum schilderij

WIJK BIJ DUURSTEDEWethouder Hans Marchal  schonk Museum Dorestad vandaag het schilderij 'Dorestad in vogelvlucht'. De conservator van het museum, Luit van der Tuuk, nam het schilderij dankbaar in ontvangst. "Dit schilderij krijgt een mooi plekje op het toekomstige adres van ons museum, het Oude Stadhuis aan de Markt in Wijk bij Duurstede," aldus Van der Tuuk. Het museum verhuist daar naartoe, nadat het pand is verbouwd. In oktober opent het museum op een tijdelijke plek in Wijk bij Duurstede.

Het schilderij is in opdracht van de gemeente speciaal gemaakt voor het informatiepaneel 'Dorestad - 225 jaar groot in Europa'. Wethouder Hans Marchal geeft aan: "Dat paneel staat sinds 2014 vlakbij de Kromme Rijn aan de Prins Hendrikweg. Het is onderdeel van het project Natuurontwikkeling Kromme Rijnoevers. Er staan meer panelen aan de wandelroute langs Kromme Rijn. Deze vertellen iets over de natuur en de historie van het gebied. De panelen zijn enkele jaren geleden door het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gemaakt met steun van de gemeente Wijk bij Duurstede en Museum Dorestad."

Tijdens het maken van het schilderij had de schilderes, Monique Prinsen, nauw contact met Luit van der Tuuk. Zo 'klopte' het schilderij, historisch gezien. Van der Tuuk zegt erover: "Het doek laat zien hoe het oude Dorestad er uit kan hebben gezien rond het jaar 750. Toen vormde de (huidige Kromme) Rijn de verbinding naar Utrecht. Aan de westzijde zie je de lintbebouwing en de langgerekte dammen met pakhuizen van Dorestad. Ook zijn kleine blokvormige landbouwperceeltjes zichtbaar. In de verte richting De Geer is een versterking van aarden wallen te zien, met daarbinnen boerderijen. Aan de oostzijde zijn ondoordringbare moerassen te zien. Deze liepen elk jaar onder water.  Pas na de afdamming van de Kromme Rijn in 1122 werd dit gebied ontgonnen tot het huidige Langbroekerweteringgebied,"