• Ik heb enkel melk te geven

    Stichting De Inrichting

Eenakters tijdens Open Monumentendag

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 9 september, verzorgt Stichting De Inrichting twee eenakters. Het zijn 'ik heb enkel melk te geven' (regie Karel Schneider) en 'Sneeuwwitje en de prinselijke prijs' (regie Ruth Schreuder). De eenakters zijn te zien op de Markt bij de toren van de Grote Kerk. 'Ik heb enkel melk te geven' is later die dag ook te zien bij het Rhijnfestijn. Dit festival is bij Kasteel Rhijnestein in Cothen. De eenakters duren ongeveer 20 minuten: lang genoeg om u mee te nemen in een vermakelijk verhaal!

MELK 'Ik heb enkel melk te geven' past bij het thema van de Open Monumentendag. Het thema is namelijk 'Boeren, burgers en buitenlui'. Het verhaal gaat over boer Fernandel. In een vlaag van onbezonnenheid ruilt hij zijn grote liefde, de koe Marguerite, in voor Mamzel. Zij is de mooie dochter van de plaatselijke veehandelaar. Na een week met haar ziet hij zijn vergissing in. Hij sluipt 's nachts naar de wei waar zijn Marguerite naast de veel jongere koe Bella gelaten op het slachthuis ligt te wachten. Ook de boerenknecht spreekt zijn woordje mee. Fernandel beweegt hemel en aarde om Marguerite terug te winnen. 'Ik heb enkel melk te geven' wordt opgevoerd om 11.30, 13.30 en 15.10 uur op de Markt en om 16.20 uur bij Kasteel Rhijnestein.

SNEEUWWITJE Deze versie van 'Sneeuwwitje en de prinselijke prijs' zit in een modern, strak zittend jasje. Zo zijn er in het sprookje door de bezuinigingen maar drie dwergen. Maar door deze bezuinigingen op het personeel is het wel mogelijk geweest om dé Gaston van de Postcodeloterij in te huren. Hij komt een prijs brengen, maar wie daar gelukkig van wordt, is de vraag... Een hilarisch geheel is het gevolg. Zoals altijd heeft de verteller het eerste en het laatste woord. 'Sneeeuwwitje en de prinselijke prijs' wordt op de Markt opgevoerd om 12.15, 14.30, 15.35 en 16.15 uur.