Bonifatiusjaar start in Bonifatiusstraat

WIJK BIJ DUURSTEDE Op donderdag 21 april wordt aan het begin van de Bonifatiusstraat, tegenover Eetsalon De Heul, een informatiebord over Bonifatius onthuld. Deze onthulling door wethouder Hans Marchal  is om 12.00 uur. Iedereen is daarbij welkom. Daarmee start het jaarprogramma Bonifatius-Dorestad.

FIBULA Het informatiebord zal duidelijk maken dat Bonifatius alles te maken heeft met Wijk bij Duurstede, want daar begon hij in 716 zijn invloedrijke werk op het Europese vasteland. Voor veel bewoners en bezoekers van Wijk bij Duurstede zijn Bonifatius en Dorestad namen uit geschiedenisboekjes, omdat er boven de grond niet veel zichtbaar is van het oude Dorestad. En dat terwijl er van de vroegmiddeleeuwse handelsplaats wel 150.000 palen en tienduizenden andere voorwerpen zijn opgegraven. De beroemdste vondst, "de Fibula van Dorestad", is in 1969 gevonden in de Bonifatiusstraat op de hoek met de Holwerdastraat.

PROGRAMMA Het Bonifatius-Dorestadjaarprogramma staat op  www.dorestadonthuld.nl/Bonifatius_agenda.html Hoogtepunt wordt de bijeenkomst op 28 mei om 15.00 uur in de Grote Kerk en aansluitend de onthulling van een monument op de Markt. Ook daarbij is iedereen welkom.

JAARPROGRAMMA Andere onderdelen van het jaarprogramma zijn:- ook op 28 mei de publicatie van het boek Bonifatius in Dorestad;- op 5 juni (sterfdag Bonifatius) om 9.30 uur een Bonifatiusviering in de r.-k. kerk;- vanaf 18 juni een expositie in Museum Dorestad;- op 23 juni een avond rond de Bijbelteksten die Bonifatius citeerde;- op 28 juni een dagprogramma van het Nederlands Dagblad met inleiding en rondleiding;- op 1, 2, 8 en 9 juli wandeltochten over het traject Wijk bij Duurstede-Utrecht dat Bonifatius in 716 aflegde;- op 9 juli in een benedictijner abdij bij Doetinchem een dag in het klooster als Bonifatius;- op 10 september een workshop Gregoriaans zingen als Bonifatius;- in september een avond over Bonifatius en vrouwen.