• Ciska Heuvelman, studiekeuzecoach

    Tom Nauta

Goed kiezen is niet makkelijk!

17-03-2017, 11:56 | Lezersnieuws | Ciska Heuvelman

Je bent jong, je toekomst ligt voor je? De mogelijkheden zijn enorm en dat maakt kiezen lastig. Veel jongeren hebben op dit moment nog geen studiekeuze gemaakt, terwijl de deadline voor inschrijven (1 mei) snel dichtbij komt. Ciska Heuvelman is studiekeuzecoach bij Jouwstudiecoach.nl in Wijk bij Duurstede en Utrecht en begeleidt scholieren naar de juiste studiekeuze.

Ciska heeft jarenlange ervaring als studieadviseur bij de VU in Amsterdam. Zij zegt: "In die tijd heb ik ontzettend veel studenten gesproken die een twijfelden over de keuze die ze hadden gemaakt. Elke dag zaten er studenten aan mijn tafel die wilden stoppen of overstappen. Elke keer bleek dat ze te weinig tijd hadden gestopt in hun studiekeuze en te snel een keus hadden gemaakt".

Om een goede keuze te maken moet je jezelf een beetje leren kennen. Wat kun jij goed, hoe zie je jezelf later en wat wil je leren. Wat vind je echt leuk en interessant om je mee bezig te houden. Dat zijn best lastige vragen en ik gebruik verschillende methodes om daarachter te komen. Een goed gesprek is de eerste stap daarbij. Het gebeurt vaak dat jongeren op dat moment pas door krijgen dat ze bijvoorbeeld een bepaalde hobby of bijbaan niet voor niets hebben. Maar dat het zegt iets over hoe ze dingen graag doen en waar hun interesses liggen.

Er zijn veel aspecten die meetellen in de studiekeuze. Het enorme aanbod maakt het niet makkelijker; en niet alleen de richting is een keuze, maar ook het niveau. Daarbij komt ook nog dat die ene opleiding in Utrecht inhoudelijk best veel kan verschillen met dezelfde opleiding in Arnhem. En sommige opleidingen hebben een fixus en andere weer niet. Gelukkig zijn er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Als je weet wat je wilt wordt het al een stuk makkelijker.

Zelfvertrouwen is een belangrijk aspect, veel jongeren zijn bang om verkeerd te kiezen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat sommige jongeren "bevriezen" en helemaal niet tot kiezen komen en anderen maar Opendagen blijven bezoeken en veel piekeren. Hier ligt ook een belangrijke rol voor ouders. Praat erover thuis, toon interesse in deze lastige keuze.

Als je een beetje richting weet, bezoek dan open dagen en ga proefstuderen (vaak in maart/april). Of praat eens met iemand die een beroep uitoefent wat je interessant lijkt. Kiezen kost tijd een aandacht. Mijn belangrijkste tip; alles wat je aandacht geeft groeit! Dus, ga niet alleen op internet zoeken, maar ga het ervaren en proef de sfeer op een opleiding!