• Schaapje

    Marc van Leeuwen

Insectenzomer

Terwijl mensen zuchten onder de klamme atmosfeer van de huidige zomer floreren insecten als nooit tevoren. Denk nu niet meteen: "hè gatsie", want er zijn ook heel veel insecten die leven van die soorten waaraan wij algemeen een hekel hebben. Zo belagen sluipwespen onze gehate limonadewespen, libelles jagen op muggen en er zijn massa's insecten die bladluizen eten.

Uit met Quito

Marc van Leeuwen

Ik schreef eerder al over de hommels die af en aan vliegen op het helmkruid, maar ook de insectenblokken in onze tuin worden druk bezocht door verschillende bijtjes en wespjes. De bijtjes komen knalgeel van het stuifmeel aanvliegen bij hun holletjes. Merkwaardig genoeg kruipen ze daar eerst gewoon met de kop vooruit in en komen er dan achterstevoren weer uit. De holletjes zijn de klein voor de bijen om zich er in om te kunnen keren. Die eerste keer houden ze het verzamelde stuifmeel gewoon bij zich. De tweede keer kruipen ze er met hun kont naar achter in en dan pas vegen ze het stuifmeel uit hun haartjes waarop ze 'schoon' naar buiten komen. De paarse vlinderstruik (Buddleja davidii) maakt haar naam volledig waar met frequent bezoek van Witjes, Gehakkelde aurelia's, Kleine Vos en Atalanta's. In de struik zitten doorlopend drie-vier vlinders en ook veel zweefvliegen weten de Buddleja te vinden. Op mijn zoektocht naar feitjes voor deze column ontdek ik toevallig dat de Vlinderstruik familie is van het Helmkruid waar ik vorige keer zo lovend over schreef. Ze lijken totaal niet op elkaar, maar hun geliefdheid bij insecten delen ze overduidelijk.

Ik zag ook al verschillende grote nachtvlinders voorbijkomen, zoals de gebruikelijke Gewone Huismoeder en de Gamma uil. Op een hek in t Goy zag ik een 'Schaapje' (zie foto). Dat schijnt een redelijk algemene soort te zijn, maar ik had hem nog nooit eerder gezien. Dat is niet zo vreemd, want de larve leeft in dood hout en dat is door onze opruimwoede schaars in de Randstad. Gelukkig zijn er dan projecten om toch insecten ene handje te helpen zoals de vlinderidylles die in Wijk bij Duurstede en Houten zijn verzorgd en de insectenvriendelijke bermen die dit voorjaar zijn ingezaaid. Die hadden door het koude en droge voorjaar een moeilijke start. Maar je ziet inmiddels toch kleur langs de rondweg verschijnen en dit zal ongetwijfeld bijdragen aan het behoud van een fatsoenlijke insectenpopulatie. En die houdt zoals gezegd zichzelf dus onder controle.